Valget om forebyggende mastektomi: Mest sannsynlig går det veldig bra :)

Gjennom begge mine operasjoner og prosessen med mastektomi har jeg hatt lite eller nesten ingen smerte. Jeg har så langt heller ikke hatt noen komplikasjoner i ettertid. Jeg maler ikke et rosenrødt bilde av situasjonen eller prøver å beskrive dette som noe enkelt og lett valg med et fantastisk resultat , selv om det kan høres ut som min historie bare fremstilles positivt. Jeg ønsker å formidle at det har gått bra, og sjansen du tar når du går gjennom en slik operasjon for at det skal gå bra er veldig stor.  Du er nødt til å fokusere på det positive når du tar et valg slik som det jeg har gjort. Det er ingen grunn til at du skal grue deg, selv om det er et vanskelig valg. Og jeg håper jeg kan påvirke andre til å gjøre dette valget enklere.

Så til alle dere som har kommet til steget og vurderer å ta en slik operasjon Min historie er ingen solskinnshistorie, og jeg prøver ikke å pynte på noe og si at dette er enkelt.  Jeg fikk aldri møte min mormor, og jeg kunne stått her i dag uten en mor og uten en søster. I dag har vi alle 3 livet i behold, og vi har kunnskap om at min søsters kreft høyst sannsynlig kunne vært unngått om det hadde vært gjort forebyggende inngrep på et tidligere tidspunkt.

Å tenke positivt hjelper mye.  Om mulig, ha folk nært og rundt deg. Jeg ville ikke ha besøk på sykehuset fordi jeg følte meg så fryktelig liten og sårbar, og ville ikke at noen skulle se meg på denne måten. Dette var nok bare en reaksjon etter et så stort inngrep. Det er vanskelig å vite hvordan man vil reagere. Puppene er ikke 100% naturlige etter en slik operasjon, og personlig føler jeg ikke at jeg kan bli 100% fornøyd. Men det ble bra og jeg er veldig glad jeg hørte på kirurgene i forhold til størrelse. Du kan reagere på smertestillende og spy i vinkel og kaldsvette, det er sant, men det er en liten pris å betale. Det er selvsagt mulig jeg har vært maks heldig også , fordi jeg ikke har hatt noen komplikasjoner:). Formen i dag er super, og jeg har ingen varige men.

For noen år tilbake sto det en artikkel med søsteren min i VG hvor min søster sa at hun var ikke redd selv om hun hadde arvelig kreft. Hun var da 25 år.  9 år senere  fikk hun kreft og ble naturlig nok redd allikevel! Spesielt i forhold til en forebyggende operasjon gjelder det at valget du tar i dag kan påvirke resten av ditt liv. Det er ikke et enkelt valg og en enkel prosess, men det kan være det beste valget du tar, og med utgangspunkt i å få det beste resultatet som er mulig for deg så ser jeg ingen grunn til å vente.

 

#mastektomi #forebyggende #brca1 #brca #brca2 #brystkreft #arveligkreft 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sportyogmini

sportyogmini

34, Oslo

Jeg er en sporty mamma, som er veldig glad i aktivitet, og sunne matvaner, og ikke minst livet . Jeg er arvelig disponert for brystkreft, og har BRCA1 genet som gir økt risiko for å få brystkreft. I 2015 gjennomgikk jeg derfor dobbel mastektomi i forbindelse med forebygging av arvelig brystkreft. Denne bloggen vil handle om prossessen det var å gjennomgå dette med en liten baby og livet etter dobbel mastektomi., samt trening, mat og andre hverdagssysler.

Kategorier

Arkiv

hits