Årets rosa sløyfe aksjon - ARVELIG BRYSTKREFT

Årets rosa sløyfe-2016


 

I oktober hvert år blir vi minnet på et tema relatert til brystkreft. Årets rosa sløyfe aksjon handler om arvelig brystkreft.  En liten filmsnutt for årets aksjon kan du se her.

I forhold til brystkreft, så er det to kjente gen man kan teste seg for, BRCA1 og BRCA2. Litt om gentesting kan du lese her.  Jeg anbefaler de som har en historie med opphopning av kreft i familien til å teste seg. Det kan redde liv!

Det er viktig at det å ha en av disse genene ikke er en dom, men en mulighet til å forebygge. Mange vil naturlig nok grue seg til resultatet av en slik test. Men for å snu det til noe positivt: Vi bor i et land som tilbyr gentesting, oppfølging med MR og mammografi og forebyggende tiltak som en del av trygdesystemet. Vi har fritt sykehusvalg, slik at du kan velge det sykehuset du føler deg mest komfortabel med å operere på. I andre land må man faktisk betale flere 1000 kroner bare for gentesting. Tenk derfor heller hvor heldig du er som kan forebygge en så skummel sykdom som det kreft er!   

Det er et ordtak som sier :?What doesn´t kill you, makes you stronger.? I forhold til arvelig brystkreft vil jeg si at ?BRCA can kill you, knowing your genes can make you stronger in the fight against cancer, and prevent it.? Det høres kanskje brutalt ut, men har du dette genet, er mitt råd å ta grep før kreften banker på døren.

Jeg kom over en artikkel her, som virkelig er verdt å lese, om hvordan forløpet har vært fra disse genene ble oppdaget i 1994 og 1995, og frem mot forebyggende tiltak som tilbys i dag. Det er med god grunn de anbefaler forebyggende kirurgi spesielt til BRCA1 bærere.

PS: Følg med på God Morgen Norge fredag 30/9 kl.07.35 :D 

#knowyourgenes #gentesting #rosasløyfe #brystkreft #brca #brca1 #brca2 #brystkreftforeningen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sportyogmini

sportyogmini

34, Oslo

Jeg er en sporty mamma, som er veldig glad i aktivitet, og sunne matvaner, og ikke minst livet . Jeg er arvelig disponert for brystkreft, og har BRCA1 genet som gir økt risiko for å få brystkreft. I 2015 gjennomgikk jeg derfor dobbel mastektomi i forbindelse med forebygging av arvelig brystkreft. Denne bloggen vil handle om prossessen det var å gjennomgå dette med en liten baby og livet etter dobbel mastektomi., samt trening, mat og andre hverdagssysler.

Kategorier

Arkiv

hits