Noen tips og erfaringer i forhold til å operere når du har en liten baby

Det er viktig å presiserer at jeg ikke er noen fagperson, og dette er bare råd jeg føler er gode å gi, fordi jeg selv søkte mange svar før jeg skulle operere.

 

  1. Det kan være positivt å være i kontakt med sykehus og pasientkoordinator i veldig god tid før du ønsker operasjon. Dette er en planlagt operasjon, og med en liten baby er det enklere dersom man har en mer spesifikk tid å forholde seg til. F.eks dersom far skal ta ut velferdpermisjon eller ferie. Eller dersom dere trenger hjelp, og må planlegge for det.

  2. Forbered deg på at du trenger hjelp, for det gjør du! Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle løfte over 2kg i nesten 2mnd etter den første operasjonen. Og ca.3uker etter operasjon nr.2.

  3. Snakk med NAV. Det er mulighet til å overføre en del av foreldrepermisjonen til far, og utsette permisjonen med sykemelding fordi man er fysisk ute av stand til å ta seg av barnet i en lengre periode. Vær ute i god tid med søknaden hvis du kan.

  4. Venn babyen til flaske. Snakk med helsesøster eller andre dersom dere sliter med dette. Vi var veldig heldige, da vår baby tok flaske med en gang vi ville venne han til det.  Vi gjorde dette gradvis.

  5. Handle gjerne inn et lager av det som trengs hjemme, så er det enkelt for far eller de som skal hjelpe dere. Mat, MME, bleier o.l

  6. For mange kan det være tøft å ikke kunne amme. Det er vanskelig å si hvordan man kan forberede seg psykisk på dette. For min egen del har jeg tenkt så mye på verdien av at jeg faktisk velger livet! Og nå vokste jeg selv opp på MME, og det har gått bra med meg :P Det er også litt tøft å ikke kunne bære og holde den lille, de første ukene, men igjen husk hvorfor du tar denne operasjonen! Vi fikk tips om at det var positivt å ta operasjonen en stund før ungen begynner å gå, fordi det er en begivenhet man selvsagt vil ta del i. Det var også en av grunnene til at jeg hadde kontakt med sykehus og koordinator gjennom svangerskapet, for å fremme ønske om tidspunkt for operasjon når det var mest beleilig.

  7. Selv fikk jeg tips om at det lønner seg og operere før babyen er eldre enn 5 måneder. Det er ett av de beste tipsene jeg har fått og kan gi videre til andre i samme situasjon. Aktivitetsnivået øker mye med alderen! Det er litt enklere når babyen ennå ikke har begynt å gå el løpe rundt.

    #operasjon #brca #brca1 #baby #mastektomi #tips 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sportyogmini

sportyogmini

34, Oslo

Jeg er en sporty mamma, som er veldig glad i aktivitet, og sunne matvaner, og ikke minst livet . Jeg er arvelig disponert for brystkreft, og har BRCA1 genet som gir økt risiko for å få brystkreft. I 2015 gjennomgikk jeg derfor dobbel mastektomi i forbindelse med forebygging av arvelig brystkreft. Denne bloggen vil handle om prossessen det var å gjennomgå dette med en liten baby og livet etter dobbel mastektomi., samt trening, mat og andre hverdagssysler.

Kategorier

Arkiv

hits