Hva er forebyggende profylaktisk mastektomi?

Jeg snakker mye om ekspandere i min historie, og her er en liten oppklaring for de som ikke vet hva dette er:

Enkelt forklart er ekspandere en elastisk ballong som fylles med saltvann over tid. De er med på å strekke og tøye huden slik at den utvider seg nok til å kunne operere inn et silikonimplantat i ønsket størrelse. Disse ballongene er utstyrt med en magnet med hull til en nål, en slags ventil, slik at det kan fylles på saltvann med jevnlig mellomrom. Magneten er der slik at det er mulig å finne nålhullet gjennom huden. Det føres en magnet over brystet til man matcher magneten på ekspanderen, og der stikker man nålen inn når det skal fylles på. Ekspandere kommer i forskjellige former og størrelser. Mine var halvmåneformede i størrelse 200, men de kunne ekspanderes til 400. Størrelse på implantatet oppgis i kubikkcentimeter (cc).

Ved forebyggende fjerning av bryst, det som kalles dobbel profylastisk mastektomi, blir brystkjertelvevet først fjernet, før disse ekspanderne opereres inn i en og samme operasjon. Brystkjertelvevet som blir fjernet sendes til analyse, for å forsikre seg om at det ikke inneholder spor av kreft.

Her og her kan du lese mer om hva profylaktisk mastektomi er og hvordan det utføres.

Og på denne siden kan du se video av inngrepet.

For de som er interessert kan dere lese Angelina Jolies historie her

#ekspanderproteser #arveligbrystkreft #brca1 #brca #ekspandere #profylaktiskmastektomi #dobbelprofylaktiskmastektomi #mastektomi #forebyggende #operasjon #implantat #kreftforebyggende 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sportyogmini

sportyogmini

34, Oslo

Jeg er en sporty mamma, som er veldig glad i aktivitet, og sunne matvaner, og ikke minst livet . Jeg er arvelig disponert for brystkreft, og har BRCA1 genet som gir økt risiko for å få brystkreft. I 2015 gjennomgikk jeg derfor dobbel mastektomi i forbindelse med forebygging av arvelig brystkreft. Denne bloggen vil handle om prossessen det var å gjennomgå dette med en liten baby og livet etter dobbel mastektomi., samt trening, mat og andre hverdagssysler.

Kategorier

Arkiv

hits