Selve operasjonen- Operasjon 1 ekspandere

Jeg har ikke grudd meg til denne operasjonen siden jeg vet alternativet kan være mye verre. Jeg har heller aldri vært gjennom en stor operasjon tidligere, så jeg visste ikke hva jeg hadde i vente eller om det var noe å grue seg til. Jeg ble innlagt kvelden før operasjonen. Natten gikk heldigvis fort. På operasjonsdagen var jeg heldig å være første pasient som skulle opereres. Jeg ble vekket 0600 for å dusje, og deretter skulle jeg bli hentet på rommet av legene kl.0700.   

Jeg ble fortalt at operasjonen hadde vart i 4,5 timer. Etter denne første operasjonen hvor de fjerner brystvevet som kan forårsake kreft og setter inn ekspanderproteser, følte jeg meg veldig redusert, men ved godt mot:) Jeg gikk på  oxicontin smertestillende, så jeg hadde lite smerter. Jeg var innlagt i fem dager med 4 dren. Da var jeg skikkelig lei av de. Jeg syntes de var i veien, og det at jeg ikke er så begeistret for å se blod, gjorde ikke saken bedre.

Det siste drenet ble fjernet den dagen jeg skulle reise hjem. Jeg vet i noen tilfeller så reiser man hjem med dren, men siden jeg hadde en liten baby hjemme så ble jeg litt lenger på sykehuset, slik at jeg fikk kommet meg før hjemreisen.

 Etter denne første operasjonen var jeg sykemeldt i ca. 2mnd. Jeg var ganske fysisk redusert, og det var godt å ha samboeren min hjemme. Det var ikke vondt å bruke armene, men jeg var ekstra forsiktig for ikke å risikere noe.  Dessuten er man ganske øm etter et slikt inngrep, og det er anbefalt å ikke løfte mer enn 2 kg eller føre armene over skulderhøyde. Man føler seg hjelpesløs til enkle dagligdagse gjøremål i en periode etter operasjonen.  I ca. 8 uker etter operasjonen brukte jeg brystbånd og kompresjons-bh som strammet mye fordi de skulle hjelpe til å holde protesene på plass.  Første uka etter operasjon var jeg veldig kvalm og svimmel om morgenen. Jeg måtte faktisk ha en banan liggende ved senga for å få opp blodsukkeret om morgenen.  Iblant føltes det som om jeg skulle svime av når jeg reiste meg. Det er klart at kroppen jobber hardt for å komme seg etter et slikt inngrep, og da blir man litt redusert i en periode.

Av smertestillende brukte jeg kun paracet en dag etter at jeg kom hjem, og deretter ingenting. Selv om jeg ikke følte spesielt mye smerte, så reagerte jeg med at jeg frøs, kaldsvettet og kastet opp. Dette var sannsynligvis bivirkninger av de sterke smertestillende jeg fikk på sykehuset, og at kroppen måtte venne seg av med disse.  Alt i alt synes jeg denne operasjonen gikk greit. Det hjelper å ha en positiv innstilling og å ha hjelp rundt seg.

#mastektomi #brca1 #brca #dobbelmastektomi #operasjon #forebyggende #kreftforebyggende #brystkreftforebyggende #ekspanderproteser #ekspandere #brystproteser

2 kommentarer

e.m

02.09.2016 kl.23:18

Vill bara säga TAKK för att du delar med dig av din upplevelse. Håper det går bra att jag skriver på svensk. Jag har precis som dig brca1 men har inte genomgått någon operation ännu. Är 30 år så det börjar bli hög tid nå. Är fast bosatt i Oslo och har tänkt att ställa mig i kö här snart. Var det i Oslo du opererade dig? Fick du välja lege? Lurer också på om du fick du se bilder innan? Tycker att det är SÅ vanskelig att finna bilder och jag lurer och oroar mig väldigt mycket hur resultatet kommer att bli...

Ha en fortsatt fin kväll!

sportyogmini

07.09.2016 kl.21:24

Hei! Jeg skal skrive litt mer om selve valget jeg tok senere. I Norge er det fritt sykehusvalg, og det er mulig å spørre etter en lege hvis du ønsker det. På Radiumhospitalet arrangerer de kurs hvor du også kan få mer informasjon om typer operasjon. Her møter du andre i samme situasjon, og folk som har operert kommer og forteller hva de har gjennomgått. Kurset her er uavhengig hvor i landet du bor, eller hvilket sykehus du velger. Det anbefales virkelig! Jeg valgte å operere meg på Rikshospitalet.

Skriv en ny kommentar

sportyogmini

sportyogmini

34, Oslo

Jeg er en sporty mamma, som er veldig glad i aktivitet, og sunne matvaner, og ikke minst livet . Jeg er arvelig disponert for brystkreft, og har BRCA1 genet som gir økt risiko for å få brystkreft. I 2015 gjennomgikk jeg derfor dobbel mastektomi i forbindelse med forebygging av arvelig brystkreft. Denne bloggen vil handle om prossessen det var å gjennomgå dette med en liten baby og livet etter dobbel mastektomi., samt trening, mat og andre hverdagssysler.

Kategorier

Arkiv

hits